Table of Contents Table of Contents
Previous Page  8 / 13 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 13 Next Page
Page Background

rych oferta skoncentrowana jest na pomocy wykluczo-

nym. Wszystkie te aktywności są w Wielkopolsce nie

tylko reprezentowane, one po prostu intensywnie się

rozwijają.

 Jakiś przykład…

Popatrzmy na zakłady aktywności zawodowej. Ich

głównym zadaniem jest zatrudnianie osób niepełno-

sprawnych, a poprzez oferowaną rehabilitację zawodo-

wą i społeczną również przygotowanie do życia w ot-

wartym środowisku. ZAZ-y działają w wielu branżach

– zajmują się utrzymywaniem czystości, gastronomią,

poligrafią, rękodziełem i drobną wytwórczością, krawie-

ctwem, ogrodnictwem. Wykonuje się tu zwykle proste

prace oraz usługi niewymagające wysokich kwalifikacji.

Nie wyklucza to jednak podmiotów realizujących bar-

dziej złożone zadania. Proszę sobie wyobrazić, że jeden

z nichma zamiar wypalać i sprzedawać kawę.

 Wynika z tego, że ekonomia społeczna jest naj-

dynamiczniej rozwijającą się formą aktywizacji lu-

dzi społecznie wykluczonych. Czy wiążą się z tym

jakieś zagrożenia?

Po pierwsze musimy pamiętać, że do ekonomii spo-

łecznej zapraszamy ludzi, którzy z różnych przyczyn nie

wykazali sięw życiu przedsiębiorczością. Amy immówi-

my: a teraz przedsiębiorczy będziecie – albo na własny

rachunek, albo pracując w spółdzielni. A to znaczy, że

ludzie ci muszą poznać, zrozumieć i biegle poruszać się

wśród elementarnych zasad ekonomii – wiedzieć, co to

jest przychód, dochód, obrót. A to nie jest łatwe. Bada-

nia pokazują, że żywotność małego biznesu w Polsce

wynosi tylko około dwóch lat. Przyczyn tego jest wie-

le – przede wszystkim fakt, że przez pierwsze dwa lata

przedsiębiorca jest zwolniony z wysokich składek. Trze-

ba też pamiętać o zmieniających się potrzebach rynku.

To, co było atrakcyjne w 2014 roku, kiedy na przykład

spółdzielnia socjalna zaczynała działalność, może już ta-

kie nie być w 2015 roku. Mogą więc się pojawić, i już się

pojawiają, trudności z utrzymaniem elastyczności ofer-

ty, umiejętnością znalezienia się na rynku, weryfikowa-

niem i analizowaniem tego, co się na nim zdarzyło, jak

on się zmienił.

Spółdzielnia Socjalna „Stara Łubianka” jest jedną z 96 spółdzielni działają-

cych wWielkopolsce. Jej członkowie zajmują się m.in. świadczeniem usług

cateringowych

fot. Archiwum ROPS