rych oferta skoncentrowana jest na pomocy wykluczo-
nym. Wszystkie te aktywności są w Wielkopolsce nie
tylko reprezentowane, one po prostu intensywnie się
rozwijają.
Jakiś przykład…
Popatrzmy na zakłady aktywności zawodowej. Ich
głównym zadaniem jest zatrudnianie osób niepełno-
sprawnych, a poprzez oferowaną rehabilitację zawodo-
wą i społeczną również przygotowanie do życia w ot-
wartym środowisku. ZAZ-y działają w wielu branżach
– zajmują się utrzymywaniem czystości, gastronomią,
poligrafią, rękodziełem i drobną wytwórczością, krawie-
ctwem, ogrodnictwem. Wykonuje się tu zwykle proste
prace oraz usługi niewymagające wysokich kwalifikacji.
Nie wyklucza to jednak podmiotów realizujących bar-
dziej złożone zadania. Proszę sobie wyobrazić, że jeden
z nichma zamiar wypalać i sprzedawać kawę.
Wynika z tego, że ekonomia społeczna jest naj-
dynamiczniej rozwijającą się formą aktywizacji lu-
dzi społecznie wykluczonych. Czy wiążą się z tym
jakieś zagrożenia?
Po pierwsze musimy pamiętać, że do ekonomii spo-
łecznej zapraszamy ludzi, którzy z różnych przyczyn nie
wykazali sięw życiu przedsiębiorczością. Amy immówi-
my: a teraz przedsiębiorczy będziecie – albo na własny
rachunek, albo pracując w spółdzielni. A to znaczy, że
ludzie ci muszą poznać, zrozumieć i biegle poruszać się
wśród elementarnych zasad ekonomii – wiedzieć, co to
jest przychód, dochód, obrót. A to nie jest łatwe. Bada-
nia pokazują, że żywotność małego biznesu w Polsce
wynosi tylko około dwóch lat. Przyczyn tego jest wie-
le – przede wszystkim fakt, że przez pierwsze dwa lata
przedsiębiorca jest zwolniony z wysokich składek. Trze-
ba też pamiętać o zmieniających się potrzebach rynku.
To, co było atrakcyjne w 2014 roku, kiedy na przykład
spółdzielnia socjalna zaczynała działalność, może już ta-
kie nie być w 2015 roku. Mogą więc się pojawić, i już się
pojawiają, trudności z utrzymaniem elastyczności ofer-
ty, umiejętnością znalezienia się na rynku, weryfikowa-
niem i analizowaniem tego, co się na nim zdarzyło, jak
on się zmienił.
Spółdzielnia Socjalna „Stara Łubianka” jest jedną z 96 spółdzielni działają-
cych wWielkopolsce. Jej członkowie zajmują się m.in. świadczeniem usług
cateringowych
fot. Archiwum ROPS