Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 16 Next Page
Page Background

13

nasz region 1 | 2015

Dobre praktyki

dziwi więc, że „Ul dla pszczół” zyskał przychylność i uznanie,

co zaowocowało nagrodą.

Do projektu zgłosiło się 108 osób, podopiecznych pilskiego

Centrum, spośród nich aż 84 (w różnym wieku od 19 do 57 lat) –

21 kobiet i 63 mężczyzn – zaliczyło całą ścieżkę aktywizacyjną.

– Prawdziwym hitem okazały się zajęcia z małej gastrono-

mii, w której wzięło udział najwięcej osób – relacjonuje Lech

Gąsiorowski, dyrektor Pilskiego Centrum Pomocy Bliźniemu

MONAR – MARKOT oraz koordynator projektu. – Specjalnie

na potrzeby tych praktyk w ośrodku została utworzona kuch-

nia spełniająca wszelkie wymagania sanitarne i sprzętowe,

a uczestnicy kursu przeszli stosowne badania epidemiologicz-

no-sanitarne.

A sam kurs nie oznaczał tylko gotowania – podopieczni ośrod-

ka przeszli kolejne etapy przygotowania i podawania posiłków:

od teorii do praktyki.

Łamanie stereotypu

Aktywność gastronomiczno-kulinarna przyniosła pomoc nie tyl-

ko im samym, ale także innym mieszkańcom Piły. Była również

świetną promocją podopiecznych ośrodka. W okresie przedświą-

tecznym częstowali pilan własnym żurkiem, a na pięćsetlecie mia-

sta przez dwie godziny rozdali pasażerom autobusów miejskich

500  kanapek.

– To wyjście do ludzi, a w sensie psychologicznym – z zamknięcia,

z wykluczenia – zmieniało ich samych, myślenie o sobie, o włas-

nej wartości i przydatności – ocenia dyrektor Lech Gąsiorowski.

– Zresztą ta prezentacja siebie i swej pracy działała dwukierunko-

wo, ponieważ mocno i zdecydowanie przełamuje u ludzi z zewnątrz

stereotyp osób bezdomnych – jako tych bezwolnych, zdemoralizo-

wanych i żerujących na wrażliwości innych.

Efekt był imponujący – aż 20 osób, biorących udział w projekcie,

otrzymało zatrudnienie na umowę o pracę, o wiele więcej – na umo-

wę zlecenie.

W ramach projektu powstała też Spółdzielnia Socjalna „Per-

FOT. MICHAŁ NICPOŃ

Spółdzielcy nim ruszyli z działalnością cateringową przeszli kurs małej gastronomii

fekcja”, którą założyło siedmioro podopiecznych „Monaru” –

uczestników przedsięwzięcia. Spółdzielcy ruszyli z działalnoś-

cią w połowie 2014 r. Świadczą usługi cateringowe. Zamówić

u nich można nie tylko domowe obiady, ale również ciasta.

Smaczne posiłki cieszą się zainteresowaniem mieszkańców

Piły, tym bardziej że są one nie tylko smaczne, ale i tanie. Spół-

dzielcy mogą pochwalić się również prestiżową nominacją

do nagrody Prezydenta Miasta Piły „Syriusz 2015” w kategorii

„Firma/Przedsięwzięcie/Inwestycja roku”. Oczywiście nie było-

by to wszystko możliwe bez fachowej pomocy całej kadry za-

trudnionej na rzecz projektu, doradcy zawodowego, prawnika

i psychoterapeuty. To także dzięki ich pracy uczestnicy przed-

sięwzięcia tak doskonale sprawdzili się w działaniach grupy te-

atralnej, która ze swym przedstawieniem wyszła do publiczno-

ści poza ramy ośrodka.

– To, co działo się z podopiecznymi podczas realizacji projektu

„Ul dla pszczół”, przeszło nawet nasze oczekiwania – podsumo-

wuje Lech Gąsiorowski. – Przełamanie siebie, uzewnętrznienie

emocji, wyjście z kokonu negatywnego myślenia o własnych

możliwościach jest dla nas najbardziej wartościową nagrodą

za dwuletnią pracę.

\ Anna Mol

Projekt: „Czas zawodowców – wielkopolskie

kształcenie zawodowe”

Realizator: Samorząd Województwa

Wielkopolskiego w Poznaniu

Działanie 9.2 PO KL

Okres realizacji: 1.07.2012-30.09.2015

Wartość projektu: ok. 45 mln zł

Projekt: „Ul dla pszczół”

Realizator: Pilskie Centrum Pomocy Bliźniemu

MONAR – MARKOT w Pile

Poddziałanie 7.2.1 PO KL

Okres realizacji: 2.01.2012-28.01.2014

Wartość projektu: ok. 908 tys. zł